Articol

Animale si insecte

Autor: meteorologul de servici

Cainii

Poţi alunga cainii folosind pocnitori, dar există şi dispozitive cu ultrasunete, alimentate de la baterii, cu efect similar.In cazul in care te atacă un singur dulău mare, poţi incerca următoarele manevre de apărare şi salvare:

 

- Loveşte-1 peste nas tare şi iute;

-dă-i să-ţi apuce şi să muşte un antebraţ (preferabil infăşurat intr-o haină). Cand

il apucă, indeasă-i-1 spre fundul botului. Loveşte imediat ceafa cainelui cu cealaltă mană (cu palma in jos) şi impinge cu o mişcare bruscă şi hotărâtă antebraţul muşcat, ca să-i dai capul pe spate şi să-i rupi gatul. Nu uita: fără milă! Nu incerca niciodată să-l apuci de picioare.

Lupii

- nu sunt caini, ci doar inrudiţi cu aceştia. Părţile lor slabe: nasul şi coastele dinspre

burtă, pe părţile laterale. Lupii se orientează spre membrele victimei, le muşcă şi smulg. De obicei atacă in haită, vanează victime slabe. Se sperie de foc, de lumină.

Ce poţi face dacă te atacă un singur lup:

1) Loveşte-1 peste nas;

2) Dă-i să-ţi apuce un braţ şi impinge-1 spre fundul botului;

3) Cuprinde-i corpul cu picioarele, incrucişează-le la spatele lui şi doboară-1 la pămant (tu ai 70-80 kg, el doar 40-50);

4) Strange-1 cat poţi de tare cu genunchii peste coastele inferioare - ceea ce il va

face să se retragă instinctiv - apoi incearcă să-i rupi gatul aşa cum am arătat mai inainte pentru caine (deşi gatul lupului se rupe mai greu).

Coloana vertebrală seamănă la cele două animale, dar lupul are in plus un guler protector de blană iar vertebrele gatului sunt mult mai zdravăn incastrate in muşchii cefei.

Urşii

 constituie un pericol in orice parte a lumii. Ursul poate uşor să omoare un om. N-are

nici vederea, nici auzul prea bune, dar miroase foarte bine - de exemplu, hrana, pană la 1,5 km. distanţă.Nu te apropia de urşii „blanzi" şi nu-i incuraja să se apropie - oferindu-le de mancare, sau ca să-i fotografiezi alături de familie etc. Respectă anunţurile din locuri precum parcuri şi grădini zoologice.Ursul alb, polar sau ursul grizzly, nordamerican (specii carnivore) care dau tarcoale taberei improvizate sunt foarte curioşi, insistenţi - şi foarte periculoşi. Un astfel de urs trebuie impuşcat – dar atenţie, e dificil şi periculos de omorat. Ţinteşte gatul, inima, beregata, imediat langă umăr. Un vanător singur este foarte expus represaliilor crancene ale ursului rănit.

Ursul brun, carpatin (omnivor) nu atacă omul ziua decat provocat sau rănit, spre deosebire de noapte, sau de ursoaica cu pui - periculoasă oricand. Urşii se vor apropia insă de tabără pentru a căuta hrană (mai ales cei obişnuiţi să-şi caute hrana in gunoaiele menajere).

Dacă dai nas in nas cu un urs, păstrează-ţi calmul şi retrage-te incet, cu faţa spre el. Dă din

maini. Vorbeşte-i calm. NU-i intoarce spatele, NU fugi (el aleargă mai repede). In cazul (foarte rar) că devine agresiv - incearcă să lupţi cu el. Sau, dacă te tranteşte la sol, incearcă să faci pe mortul, răsucindu-te pe burtă şi incrucişand mainile la ceafă- pentru a feri faţa, gatul, pieptul, abdomenul de muşcături. Dacă te răsuceşte cu faţa in sus, continuă răsucirea şi revino cu faţa in jos. Cateva lovituri peste nas s-ar putea să-l alunge. Sau stropeşte-1 in ochi cu un spray cu pulbere de piper. Sau aruncă-i o haină, rucsacul, ca să-l opreşti, şi caţără-te intr-un copac - la cel puţin 6-8 m inălţime.

Dar incearcă să NU te apropii de el - goneşte-1 făcand zgomot: ţipă, loveşte două vase sau

obiecte metalice. Să vadă că nu eşti un alt urs. Dacă refuză să plece sau devine agresiv - mută-ţi tabăra. Intr-o zonă cu urşi, incearcă să ţii orice miros de mancare cat mai departe de tine, de cort sau de adăpost . Pregăteşte şi consumă hrana la cel puţin 50 m de cort. Nu găti folosind condimente aromatice. Găteşte şi mănancă in alte haine decat cele cu care dormi. NU lăsa alimentele la indemana ursului: pe jos, in cort; el miroase şi va găsi orice aliment pe care-l ascunzi: dulciuri etc. Agaţă-le de crengile inalte ale unui copac (la o inălţime mai mare decat poate ajunge un om) - dar ai grijă să nu fie prea vizibile: foloseşte sfori şi pungi de culoare inchisă. In tabără păstrează curăţenia: arde orice resturi de mancare.

Dacă pleci din tabără, lasă cortul larg deschis: ursul e curios şi va inspecta cortul; dacă nu are pe unde să intre - işi va face singur o uşă. Urşii inoată bine şi pot apărea chiar pe o insulă aparent izolată, pustie. Cand in tabără sau chiar in cort apare un urs, mai inainte de a te supăra pe el, priveşte injur şi intreabă-te: nu cumva EU am fost neglijent şi in felul acesta l-am invitat să vină?

 

Albinele, viespile, tăunii:

 dacă ai deranjat un cuib sau roi de albine ori viespe (amplasat de obicei in copaci, la inălţimea de 3-10 m) şi eşti in apropiere, stai cateva minute nemişcat, apoi indepărtează-te  cu mişcări lente (viespile atacă ţintele mobile).

Dacă te atacă - fugi (preferabil prin tufăriş)!

Nu arunca nici un bagaj - căci n-o să mai vrei să te intorci după el.

Insectele atacă orice bucată de piele descoperită. Ele caută sarea şi se vor repezi asupra

oricărei zone de piele cu sudoare. Apară-ţi subţiorile şi zona dintre picioare de inţepăturile dureroase.

Ochii pot fi apăraţi cu ochelari (de ski, de motocicletă).

Adăposteşte-te cat mai repede intr-o casă, un cort, orice adăpost inchis. Nu intra intr-o apă,

căci aceste insecte sunt pricepute: stau şi aşteaptă să scoţi capul afară!

 

 Căpuşele

 pot fi indepărtate prin periere, bobarnace, lovituri uşoare cu degetele. Dar dacă au

capul infipt sub piele, nu trage de corp căci se rupe, iar capul rămas produce infecţie. Mai intai fă-le să dea drumul la fălci prin aplicarea de tinctură de iod sau spirt medicinal, ori prin incălzire cu o ţigară aprinsă, apoi ia-le şi extermină-le. Căpuşele transmit diverse boli, dintre care mai grave sunt: borelioza (eritem, inroşirea pielii pe o suprafaţă mare in jurul muşcăturii; nu există tratament) şi meningoencefalita de primăvară (există un vaccin preventiv).

 Păduchii se ingroapă sub unghiile de la picioare sau sub piele, pentru a-şi depune ouăle. Ei

pot fi indepărtaţi cu un varf de cuţit sterilizat (prin incălzire in flacără), ac sterilizat, sulă sterilizată.

După care aplici tinctură de iod sau rivanol.

 Strechea e un fel de muscă, care depune ouă sub pielea omului. Din ouă apar larve cu capul mai mare decat coada, care mănancă din carnea ta inaintand spre interiorul corpului.

 La extragerea larvei fii atent să nu i se rupă capul şi să rămană sub piele - căci apar infecţii grave. Scoate larvele cu un ac şi dezinfectează locul inainte de a se infecta.

In afară de paraziţii deja menţionaţi, la tropice există incă multe alte specii de insecte care de care mai agresive şi mai periculoase: se ingroapă in piele, ciupesc, transmit boli.

Lipitorile pătrund prin orice haină. Muşcătura lor e scarboasă, dar nu doare. Ele se desprind singure după ce se satură de sange. Nu trage de ele dacă sunt deja infipte in piele - s-ar putea să li se rupă fălcile sau cleştii şi să rămană in piele, producand o infecţie. Dar le poţi indepărta presărand pe ele sare sau alcool ori apropiind de ele o ţigară aprinsă, un tăciune aprins, o flacără, sau lovindu-le cu bobarnace.

Articole din categoria: Stafuri practice

Doliu