Articol

Sfaturi practice de facut rucsacul

Autor: meteorologul de servici

Sfaturi practice de facut rucsacul

 

Există diverse feluri de cuţite, unele din ele mai potrivite pentru supravieţuire decat altele:

- Cuţitul pliant (briceagul) poate avea construcţii şi componente extrem de diverse. Menţionez

vestitul „briceag al soldatului sau armatei elveţiene", un campion al utilităţii şi solidităţii. Pentru asigurarea in poziţia „desfăcut" lama trebuie să aibă un dispozitiv cu clichet sigur.

 

Sacul de dormit trebuie să fie mare, larg, NU stramt. Pentru transportul lui este foarte utilă o„husă comprimantă" (cu curele reglabile) care reduce mult volumul sacului.

Umplutura izolantă din fulgi sau puf este mai uşoară şi mai bună decat cea din fibre sintetice.

Dezavantajul fulgilor este că după ce se udă işi pierd capacitatea termoizolatoare şi se usucă greu. Prin folosirea a doi saci de dormit, băgaţi unul in altul, se poate rezista la o temperatură exterioară cu 10-15 grade mai scăzută decat cea asigurată de fiecare sac.

Dacă nu ai cort, inveleşte-te pe tine şi sacul de dormit cu o foaie, prelată,husa bivoac.

 

Rucsacul. Trebuie să fie zdravăn, impermeabil, prins pe un cadru rigid, cat mai ingust şi inalt.

Curelele reglabile pentru umeri şi talie (brau) transmit in mod corect greutatea sarcinii spre şolduri (nu spre umeri). Rucsacul trebuie să stea bine prins (solidarizat) de corp, dar la oarecare distanţă de spinare, pentru aerisire şi reducerea transpiraţiei.

Cum impachetezi? Pentru a nu te dezechilibra, centrul de greutate al rucsacului trebuie să fie cat mai sus şi mai aproape de corp.

Preferabil ca rucsacul să fie inalt şi ingust, NU scund şi lat. Cortul şi alte obiecte grele se pun aproape de corp şi sus (nu jos). Totuşi NU inălţa rucsacul prea mult, căci te dezechilibează la un vant puternic. Buzunarele exterioare inchise cu fermoare sunt foarte utile, dar dimensiunile lor nu trebuie să ducă la creşterea exagerată a lăţimii sau diametrului zonei şoldurilor (se agaţă de crengi sau colţuri şi te dezechilibrează).

Grupează bagajele şi bagă-le in pungi şi saci de plastic, eventual marcate sau etichetate.

Aranjează bagajele cu atenţie, ca să ştii unde este fiecare lucru. Cele de care ai nevoie mai repede se pun deasupra, la indemană. Alimentele mai moi, perisabile, se introduc in cutii rigide, etanşe.

E foarte important să NU cari bagaje multe şi grele. Studiază şi invaţă să te descurci cu un

minim de echipament şi hrană, pentru că succesul şi plăcerea călătoriei depind in mod hotărator de reducerea greutăţii cărate. In străinătate se experimentează metoda drumeţiei cu bagaje minimale

(ultralight backpacking) - aproximativ 10 kg pentru o călătorie de 8-10 zile in sălbăticie, departe de cabane etc. Invaţă să renunţi (gandeşte, experimentează) la orice bucăţică de bagaj sau echipament de care n-ai nevoie. Cântăreşte orice obiect pe care doreşti să-l iei cu tine. Tu ai grijă de grame, căci kilogramele vor dispărea singure.

Fii mereu atent! Orice echipament se uzează sau se strică prin folosire, se deteriorează prin

depozitare şi se degradează moral prin trecerea timpului. Fii mereu pregătit să-l repari ori să-l

inlocuieşti. Obişnuieşte-te să verifici cu regularitate tot echipamentul, mai ales după ce treci de o porţiune mai dificilă a traseului, după o oprire sau un accident. Inventarierea echipamentului şi verificarea lui, pipăirea buzunarelor, a bunurilor, trebuie să devină o acţiune automată, reflexă (la fel cu repararea, carpirea urgentă, la prima haltă, a oricărei defecţiuni apărute) înainte de a reporrii la drum.

Intreţinerea echipamentului e o importantă măsură de prevedere, de supravieţuire!

 

Articole din categoria: Stafuri practice

Doliu