Articol

fulgerul/trasnetul

Autor: meteorologul de servici

                                                           TRĂSNETUL

Fulgerul este o scanteie electrică intre doi nori. El poate ajunge pană la 30 km lungime.

Trăsnetul este o scanteie produsă de descărcarea electricităţii statice intre un nor şi un obiect proeminent mai înalt de pe suprafaţa pămantului: copac, casă, om, paratrăsnet. El este una din forţele naturii cu o comportare dintre cele mai ciudate şi imprevizibile. Poate să lovească un om in camp deschis şi să-l ardă fără să mai rămană nimic din el, dar poate şi să carbonizeze o casă, fără ca locatarii ei să păţească ceva. Uneori loveşte de mai multe ori in acelaşi loc (de exemplu unii zgarie-nori sunt trăsniţi de cateva ori pe an).

Pe glob sunt anual cam 20 de milioane de furtuni. Pe pămant cad aprox. 100 trăsnete/sec.

Şansa medie de a fi lovit de trăznet este de 1 la 2,75 milioane. Riscul poate fi micşorat dacă respecţi sfaturile următoare:

Semne prevestitoare: apropierea furtunii; o bucată de metal pusă in contact cu o lopată, un

tarnăcop, o foarfecă cantă sau ţiuie.

Dacă poţi, stai in casă şi: scoate televizorul din priză; bagă cuţitele şi foarfecile intr-un sertar; nu sta in faţa ferestrei; inchide toate ferestrele (sticla este un foarte rău conducător de electricitate şi deci de trăsnet); stai spre centrul camerei -această zonă este ferită şi sigură aproape 100%.

Stai in automobil - in cabină, căci acolo este unul din cele mai ferite locuri (dacă maşina nu

este decapotată; dacă nu are vreun cauciuc spart).

In aer liber: poţi fi trăsnit mai ales cand stai pe o inălţime, sau cand tu constitui obiectul cel

mai inalt din jur. Cateodată poţi simţi că urmează să te lovească trăsnetul: ai furnicături in piele şi părul se zburleşte, face scantei.

Dacă eşti in picioare, aruncă-te imediat la pămant, mai intai ingenunchind şi sprijinindu-te cu palmele pe sol. In felul acesta s-ar putea ca trăsnetul, de fapt curentul electric, să aleagă drumul mai

scurt şi mai uşor şi să treacă prin braţe, ocolind pieptul (scapi de stopul cardiac şi de asfixie). Intinde-te urgent pe sol. Cand apare pericolul unui trăznet nu mai ţine in mană obiecte metalice (umbrela etc.) şi stai departe de construcţiile sau de gardurile metalice. Un topor sau piolet cu coada uscată nu este periculos. Dar nu arunca echipamentul dacă rişti să-l pierzi de tot (de exemplu cade intr-o prăpastie). Pe timpul unei furtuni NU sta langă şi indepărtează-te de: creastă, varful, coama dealurilor sau copaci (mai ales sub stejari, ulmi, plopi) tufişuri, căpiţe, o stancă izolată, o cascadă, suprafeţele verticale (perete de stancă, o fisură verticală), gura unor goluri subterane (de exemplu: peşteri, fisuri sau scobituri din stanci, crevase - deoarece aerul ionizat din interiorul lor poate atrage trăsnetul).

Adeseori golurile şi crăpăturile mici in stancă sunt de fapt capătul unor fisuri mai adanci, prin care se scurge apa, deci nişte căi preferate de o descărcare electrică.

NU te adăposti sub o surplombă, o streaşină naturală de stancă, zăpadă sau pămant', căci

trăznetul poate izbucni intre marginea streaşinii şi sol, prăjindu-te intre electrozii acestei „bujii". Un adăpost excelent pe timpul furtunii este interiorul unei peşteri adanci. Dar stai la cel puţin 3 m de intrare şi la cel puţin 1 m de pereţi.

Hambarele şi şurile sunt adăposturi destul de bune. In camp deschis stai pe orice suprafaţă

netedă şi orizontală, chiar pe o terasă mică, dar nu pe una inclinată. Retrage-te pe un teren jos şi neted.NU sta in apropierea unei construcţii metalice mari, chiar dacă n-o atingi, deoarece la trecerea trăznetului prin ea, unda de şoc produsă de aerul incălzit poate dăuna plămanilor. Depărtează-te şi de construcţiile cu goluri, cum ar fi: poduri metalice, de zidărie, coşuri inalte.

Dacă nu poţi să te indepărtezi de obiectele inalte, incearcă să stai pe ceva uscat care să te

izoleze electric de sol. NU sta pe ceva umed.

Aşează-te cu picioarele incrucişate pe un suport izolant aşezat pe sol: rucsac, colac de coardă,haine (uscate!). Apleacă capul, trage genunchii la piept, ridică tălpile de la sol şi adună-ţi toate extremităţile. Evită orice contact cu stanca, cu solul sau cu obiectele metalice (pitoane, carabiniere, piolet, cadrul rucsacului sau bidon de apă).

Dacă nu găseşti ceva care să te izoleze de sol: lungeşte-te pe jos şi stai cat poţi de intins şi

turtit. Sau - ghemuieşte-te şi ţine capul aplecat. Dacă porţi incălţăminte cu talpă de cauciuc

poţi să te sprijini pe toată talpa, altfel stai pe varfuri. Incearcă să-ţi păstrezi echilibrul şi nu te sprijini cu mainile pe sol, pe zid sau pe perete, stricand astfel izolaţia deja realizată. Stai liniştit şi suportă ploaia. NU staţi grupaţi, ci răsfiraţi la intervale de minim 2-3 m unul de  altul; grupul e un concentrator de potenţial electric.

Articole din categoria: Meteo

Doliu